PLANINARSTVO

PLANINARSTVO

...

HOME

Kandidatkinja iz BiH u kvalifikacijama za žensku ekspediciju u Himalaje

VIJESTIPosted by Administrator 24 Jan, 2014 20:41:25
U okviru kvalifikacija za Žensku himalajsku ekspediciju "Hiunchuli 2014." Branka Bradaševic iz Modriče, nastanjena u Srbiji, ispenjala je nedavno najviši vrh Balkana, Musalu (2925 m).K. Muftić & B. Bradašević, Musala Peak (2925 m), Bugarska, foto: K. Muftić

Ekspediciju organizuje EST (Extreme Summit Team), Beograd, već etablirana "firma" na balkanskim prostorima. Napomenimo da je jedan dio bosansko-hercegovačkih visokogoraca i alpinista ostvario značajne rezultate u EST ekspedicijama kako u Himalajima, tako i u Južnoj Americi, od kojih izvdvajamo prvi uspon na Mt Everest (Petar Pećanac), te JZ greben Ama Dablama, naš do sada tehnički najzahtjevniji uspon u Himalajima (Kenan Muftić i Haris Kalajdžisalihović).

Hiunchuli, visok 6441 m, je manje poznati vrh u Anapurna regionu. Nakon raspisanog konkursa prijavilo se 40-tak djevojaka. U toku pripremnih tura, od kojih je jedna bila i uspon na Musala Peak, taj broj se već upolovio. Organizator predviđa da će na kraju ostati predviđenih 8 kandidatkinja, dakle ekipa koja ima najviše šanse da se popenje na Hiunchuli u oktobru mjesecu ove godine.
Patal Hiunchuli (6441 m), Himalaya. Foto: The American Alpine Journal

Prema riječima Dragana Jaćimovića, vođe ekspedicije i šefa EST-a, "Polako se nazire tim sa kojim ćemo ozbiljnije da radimo u narednom periodu." Jaćimović se u toku priprema rukovodi oprobanom metodom "prirodnog odabira", što znači postepenom izlaganju kandidata sve jačim naporima i uslovima ekspedicije i kolektivnog djelovanja, pri čemu najsposobniji i najmotivisaniji idu korak dalje do "finala".

Nadamo se da će Branka doseći taj najzahtjevniji nivo i uzeti učešće u ekspediciji. U svakom slučaju, pratit ćemo razvoj događaja. Sretno Branka!

  • Comments(0)//planinarstvo.zone-2000.net/#post12