PLANINARSTVO

PLANINARSTVO

...

HOME

Huascaran 2014 - Planirana prva bih ženska ekspedicija

TEMEPosted by Z. Tomić 26 Dec, 2013 17:06:12
Prvi put u istoriji bh planinarstva na pomolu je ženska ekspedicija u visoka svjetska gorja. Kao uvod u temu koja će nas zaokupljati iduće expedicijske sezone, evo nekoliko riječi o samoj planini. Huascaran!
Pripremili: N. Leković & Z. TomićHuascaran Norte & Huascaran Sur sa sedlom La Garganta između. (Izvor: Jeff Cremer, SummitPost)

Huascaran
-------------------------------------------------------------------
Huascaran ili Nevado Huascaran leži u planinskom području Cordillera Blanca, koje je dio zapadnih Anda (Western Andes).
Huascaran ima dva izdvojena vrha od kojih je veći, južni (Huascaran Sur) visok 6768 m nad morem, dok je manji, sjeverni (Huascaran Norte), visok 6655m. Huascaran Norte je i nešto manje posjećen.
Sedlo koje ih spaja, La Garganta, leži na značajnih 6010m. Viši, južni vrh Huascarana (Huascaran Sur 6768 m), je ujedno i najviši vrh Perua, a takođe i cijelog tropskog pojasa planete. Huascaran je četvrta najveća planina zapadne hemisfere, poslije Aconcague, Ojos del Salado i Monte Pissis-a.
Huascaran leži u istoimenom nacionalnom parku Parque Nacional Huascaran, po kome je park i dobio ime. Planina je inače dobila ime po Huascar-u, vladaru koji je upravljao imperijom Inka u 16 stoljeću.
Huascaran je izuzetno privlačna destinacija za trekere i visokogorce. Prvi uspon na vrh (Huascaran Sur) izveden je 20. jula 1932. godine od strane članova njemačko-austrijske ekspedicije. Sjeverni vrh (Huascaran Norte) penjan je ranije, 1908 god. Osvojila ga je američka učiteljica Annie Peck u uvjerenju da je taj vrh veći od susjednog, južnog vrha.

Zavisno od uslova, težina uspona na Huascaran Sur pravcem "normal route" preko sedla La Garganta varira od PD do AD.
(Prema francuskoj skali "PD" podrazumijeva manje složeno, ponekad eksponirano penjanje sa osiguravanjem, mogući absajli u povratku te izloženost opasnosti od glečerskih pukotina.
AD predstavlja penjanje sa dužim eksponiranim partijama složenijeg terena. Zahtijeva takođe nešto složeniji sistem osiguravanja i opreme.)
U nekim sezonama najteže je doseći sedlo Garganta, dok tokom nekih drugih sezona problem predstavljaju "ledopadi" i teške strme sekcije u padinama samog vrha.

Kako stići tamo... (pod uslovom da su novčana sredstva obezbjeđena)
-------------------------------------------------------------------
Kao ishodište za uspone na Huascaran uzima se gradić Musho (aerodrom Lima - Huarez - Musho). Odatle se, preko nekoliko visinskih kampova, za pet do sedam dana dosegne sedlo Garganta i vrh.

Na pravcu "via normale" ustanovljene su slijedeće tačke, od kojih svaka predstavlja odskočnu dasku za naredni nivo, kao razrađen sistem za savladavanje "visinske".
- Bazni kamp na 4200m
- Refugio "Don Bosco" na 4650m, 1.5h udaljeno od BC.
- Moraine Camp na 4800m, na 2h sata od BC.
- Campo Uno (C1) na 5300m, na glečeru, oko 4h od "refuge".
- Campo Dos (C2) ispod samog sedla Garganta na 5850m, 4-5h.

Do C2 (Campo Dos), normalna ruta je ista za obadva vrha, Norte i Sur. Huascaran,

"Normal route"
-------------------------------------------------------------------
"Normal route" je pravac kroz sjevero-zapadne padine Huascaran-a, ide padinama prosječnog nagiba oko 40 stepeni i obilježen mnoštvom glečerskih pukotina, te mogućim težim strmim skokovima.
Prema informacijama ekspedicija iz 2011. godine, ključni detalj je bio 60 - 80 m visoka penjačka sekcija na oko 6300 m n.v., što je, uz mnoštvo skrivenih glečerskih pukotina, činilo uspon na južni vrh (Huascaran Sur) značajno težim od sjevernog (Huascaran Norte), uz sasvim opravdanu ocjenu AD.
"Normal route", linija uspona sa kampovima.

Objektivni problemi i opasnosti
-------------------------------------------------------------------
Kao standardni rizici koji prate uspon na Huascaran navode se slijedeći:

- "Ledopad", mjesto gdje se glečer prelama ili sužava što uzrokuje pucanje, propinjanje i odrone, čineći vrlo nesigurnu zonu. Napominje se da, mada ocijenjen sa PD u idealnim uslovima, Huascaran zahtijeva izuzetan respekt, posebno uspon do sedla La Garganta koji je izložen nepredvidim ćudima "ledopada". Klasični C2 (Campo Dos) pri sedlu La Garganta zasut je 1997 i 1999 ledenim odronom pri čemu je bilo više žrtava.

- Lavine. Značajan rizik predstavljaju dvije stalno aktivne lavinske zone odmah ispod C2 (Camp Dos), koje se moraju priječiti.

- Glečerske pukotine, vrlo nepredvidiv momenat. U donjim zonama pukotine predstavljaju prepreke (otvore ili stepenice) koje je ponekad teško savladati. U gornjim zonama su skrivene snijegom, što je poseban rizik.

- Jak vjetar uz niske temperature. Mnoge ekspedicije su ubilježile ovaj faktor kao jedan od bitnijih. Od samog sedla La Garganta pa na više mora se biti pripravno na orkanske vjetrove, čak i kad se opšti vremenski uslovi smatraju dobrim.

- Oblačnost. Često u kombinaciji sa jakim vjetrom, nižim temperaturama i padavinama, može predstavljati fatalan rizik u bjelini i tvrdom snijegu u kome se tragovi ne mogu održati. Noćne temperature ispod -25 stepeni nisu neuobičajene.

Pomenimo i ovo...
-------------------------------------------------------------------
Kako se navodi u raportima ekspedicija koje su iskusile probleme u višim zonama, ne može se računati na spašavanje. Ne postoje ni helikopteri u tom području koji bi mogli priteći u pomoć, a čak i ukoliko bi se, eventualno, ukazala ta mogućnost, ne bi mogli letjeti do najviših zona radi potreba spašavanja, kako se navodi.

Maja 1970 planina Huascaran je, nakon kolapsa dijela sjeverne (zapadne?) strane uzrokovanog zemljotresom, zatrpala grad Yungay, usmrtivši pri tom 20.000 ljudi.
Interesantno je i da Huascaran predstavlja jednu od najudaljenijih tačaka od centra zemlje, ali takođe i jedno od mjesta na planeti gdje je gravitacija najmanja.

Učesnice ekspedicije
-------------------------------------------------------------------
Hasna Smječanin, Sanja Mitrović, Emira Hukić (PSD Energoinvest), Dženita Merdan (PD Igman), Aida Mujić (No Comment), Daliborka Strika i Lejla Terzić (PD Željezničar).
Organizator: PD Energoinvest, Sarajevo


  • Comments(2)//planinarstvo.zone-2000.net/#post3