PLANINARSTVO

PLANINARSTVO

...

HOME

Sklonište "Edo Retelj" pod Kamešnicom

VIJESTIPosted by Z. Tomić 11 Jan, 2014 21:56:27
U najljepšem dijelu planine Kamešnice otvoreno novo planinarsko sklonište.
Kurtagića dolac 1460 m. (Vikipedia)

Bruno Karadža: 6. sječnja/januara ove godine, nakon više od godinu dana uređivanja (malo dalje od mjesta gdje je zapaljeno staro sklonište) otvoreno je novo planinarsko sklonište nazvano po tragično preminulom splitskom planinaru, alpinistu i spašavaocu Edvardu (Edi) Retelju, koji je poginuo u lavini na Kamešnici 23.02.2013 godine.

Otvaranje skloništa E. Retelj na Kamešnici. Foto. Bruno Karadža

Planinarsko sklonište podigle su planianarske udruge iz Splita i Livna, a sklonište je službeno otvorio Stipe Božić pred više od 300 planinara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Kurtagića dolac je jedna od najljepših udolina na planini Kamešnici (1854 m) . Nalazi se na nadmorskoj visini od 1460 metara između vrhova Planinica (1612 m), Kolebajka (1535 m) i Trovrsi (1645 m).

Edo Retelj (Slobodna Dalmacija)

Edo Retelj je legendarno ime ne samo splitskog alpinizma, već i šire. Djelovao je dosta u bosansko-hercegovačkim stijenama, posebno u Čvrsnici, gdje je ostvario dobar broj prvenstvenih uspona.
1979. ispenjao je Mount Kenyu - Diamond couloir (ledenjak između vrhova Batian i Nelion, koji više ne postoji), u to vrijeme jedan od najtežih uspona u ledu na svijetu. Zajedno sa Stipom Božićem jedini je hrvatskih alpinista koji ima uspone kroz sva tri zadnja alpska problema - zahtjevne sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna. Penjao je u Kirgistanu, Tadžikistanu, južnoameričkim Andama i Himalaji.

  • Comments(0)//planinarstvo.zone-2000.net/#post9