PLANINARSTVO

PLANINARSTVO

...

HOME

Šamar planinarskoj tradiciji na Čvrsnici

TEMEPosted by Administrator 16 Mar, 2014 20:08:42
Niti jedan Statut pl. organizacija nije predvidio rušenje mukotrpno izgrađenih, namjenskih objekata. Ipak se to desilo sa jednim planinarskim objektom na Vilincu (Čvrsnica). Svi odgovorni ostali su nijemi na ovaj planinarski vandalizam, iako znaju koliko je teško izgraditi objekt u ovakvom visokogorskom ambijentu, reagovanje je B. Behrema.Kuća Vilinac (Čvrsnica) sa skloništem iz maja 1965 g.

Iako u planinarstvu nema onoliko negativnih pojava kao u takmičarskim granama fizičke kulture, i u našoj organizaciji ima drača. O tome svjedoči nemili događaj što se zbio 20. jula 2013. godine na Čvrsnici.
Izgradnjom dobre saobraćajnice iz Jablanice preko Polja i Blidinja do Posušja i Duvna, povećao se interes i broj turista i ljubitelja prirode koji dolaze na planinu Čvrsnicu. Mnogim pripadnicima ljudskog roda nije poznata ona: "Prirodo sveti su ti dvori, blago onom, koj' te cijeni i voli". Neki radi neznanja, a drugi hotimično, zaviruju u te prirodne dvore, pa obaraju, ruše i uništavaju što je izgrađeno i korišteno kroz decenije. Najbolji nam je primjer u tome, planinarsko sklonište pored kuće na Vilincu (Čvrsnica), kojeg su grupica planinara PSD “Vilinac” iz Jablanice, predvođeni predsjednikom, srušili i uklonili.

Sklonište je izgrađeno kad i planinarska kuća, davne 1938. godine. Željom, ljubavlju i mukotrpnim radom izgrađeno sklonište imalo je prvenstvenu zadaću da pruži utočište turistima i planinarima kad se nađu na ovoj visokoj planini, bez ključa i u vrijeme kad kuća nije otvorena za posjetioce. Svugdje u svijetu gdje je planinarstvo razvijeno, kao i boravak u ovako visokim gorjima kakva je Čvrsnica, pored kuća građena su i skloništa. Na ovaj način svi posjetioci visokih planinskih predjela imali su gdje da se sklone i nađu spas od loših vremenskih prilika. Sklonište na Vilincu imalo je identičnu ulogu, da posjetiocima planine pruži zaštitu i tako izbjegne nesreća na planini.
Svakom posjetiocu, kad dođe u kuću na Vilincu, upada u oči praznina nastala na mjestu uklonjenog skloništa. Uklapalo se ono u planinski pejzaž i ulijevalo posjetiocu i planinaru toplinu i sigurnost.

Planinarsko sklonište uz kuću Vilinac (Čvrsnica) kroz razne epohe:
Sl. 1 - 1975 g
Sl. 3 - februar 1939
Sl. 4 - juli 1950
Sl. 6 august 1938
Ostale fotografije su novijeg datuma (poslijeratne)
(Fotografije sabrao B. Behrem)


Činu rušenja i uklanjanja skloništa nisu se suprotstavile i usprotivile pozitivne snage u Društvu "Vilinac" iz grada Jablanice. Uklanjanju skloništa nije se suprostavilo i usprotivilo ni rukovodstvo Planinarskog Saveza BiH. Svi odgovorni ostali su nijemi na ovaj planinarski vandalizam, iako znaju koliko je teško izgraditi objekt u ovakvom visokom gorju i kakav ono značaj ima za planinare i posjetioce.
Planinarske organizacije grčevito se bore da izgrade objekte po planinama. A u Statutu PSBiH pa i u Statutu PSD "Vilinac" iz Jablanice, jasno je regulisana gradnja i održavanje objekata kroz čln. 6; 14; 29; 30; 40 i 41. Niti jedan Statut nije predvidio rušenje mukotrpno izgrađenih, namjenskih objekata. U čudu se pitaju mnogi posjetioci kuće, vrha Vilinac i planine Čvrsnice, tko je naredio i dopustio da bude srušen i uklonjen ovako dragocjen, značajan i namjenski objekat, koji je decenijama bio u preventivnoj i dobronamjernoj planinarskoj funkciji?
Uklanjanje namjenskog planinarskog skloništa sigurno će uticati na smanjenje broja posjetilaca Vilincu i Čvrsnici, prosto iz bojazni da mogu biti izloženi uslovima koji vode u nesreću.
Kuća Vilinac iz augusta 2013 sa nepotrebno uklonjenim skloništem. Foto: A. Šunje

Ovaj vandalizam bi morao biti sankcionisan. To su morali uraditi, a nisu, Sud časti PSD "Vilinac" iz Jablanice i PSBiH putem svojih organa, a sve poštujući klauzule Statuta, te da takođe jednom meritornom naredbom obavežu PSD "Vilinac" da izgradi novo sklonište i time vrati planini ono što su joj generacije planinara ostavile. Sklonište će pružiti zaštitu svima koji se nađu u nevolji na visokogorskom području planine Čvrsnice, a i smanjiti rizik provaljivanja u kuću u slučaju nevolje.
Planinari će, istina, i dalje razloge za odlazak na planinu nalaziti u njoj samoj, ali im je ipak potrebno osigurati te najelementarnije uvjete za smještaj. Nadajmo se da će ovih nekoliko redaka biti povod bilo kakvim reagovanjima, te da će se udruženim zalaganjem planinara riješiti ovaj, za planinarstvo čvrsničkog područja, bitan problem.

Bećir Behrem


  • Comments(11)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Sabahudin Spahović 10 Feb, 2015 00:05:20

Samo da upitamo Bećira Behrema gdje nestade taj pomoćni objekat 80-ih godina na Vilincu kad tako fino govori da je uvjek gore bio. Što ga jadan barem za sliku ne napravi. Evo link pa se uvjerite da nije postojalo
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=898328306857483&set=a.100848899938765.1720.100000409670265&type=1&theater

Posted by Sabahudin Spahović 10 Feb, 2015 00:05:18

Samo da upitamo Bećira Behrema gdje nestade taj pomoćni objekat 80-ih godina na Vilincu kad tako fino govori da je uvjek gore bio. Što ga jadan barem za sliku ne napravi. Evo link pa se uvjerite da nije postojalo
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=898328306857483&set=a.100848899938765.1720.100000409670265&type=1&theater

Posted by A. Bajramović 26 Oct, 2014 19:04:45

Napomena: navodni Sapkov komentar sam obrisao na zahtjev istog, jer se neko potpisao kao on i napisao to sto je napisao.

Posted by Z. Tomic 12 Apr, 2014 22:28:59

Da zakljucimo.: Postoji potreba za sklonistem na Vilincu. Posto je PD Vilinac uklonilo postojece skloniste, u obavezi je da nesto ucini po tom pitanju i zbog planinara, a i zbog rizika obijanja kuce. Objasnjenje u vezi opravdanosti uklanjanja sklonista dijelom je dato na "fejsbuku" na sasvim normalan nacin.
Sto se tice ovih komentara dole, potpisanih u ime predsjednika PD Vilinac, sta reci, krajnja bahatost, pa i bezobrazluk. Ako je to napisao neko drugi, Sapko ima uvijek mogucnost da svoje stavove iznese na nacin koji ne dovodi u pitanje identitet 'potpisnika'. Zbog interesa javnosti, njegova je obaveza razjasniti situaciju vezano za skloniste.

Posted by Alija Clinton 12 Apr, 2014 19:40:39

1. ko ce dokazati da je ovo napisao Sapko..moze pisati svako u njegovo ime...ne branim nikoga al vidim po gradu vec poceli pricati kako ce ovako pisati na sugradjanina,komsiju

Posted by Sejo Alibasic 09 Apr, 2014 15:27:05

Jadno je planinarsko društvo kojem si ti (Sapko) predsjednik. Ovakvim se rječnikom i prijetnjama ne služe ni neandertalci, a pogotovo ne normalni ljudi, planinari. Što se tiče tvog uspješnog vođenja PSD Vilinca najbolje pokazuje činjenica da ni ove ni prošle godine (zime) nisu obezbjeđena drva, tako da dom zjapi prazan. ŽALOSNO

Posted by c.behrem 01 Apr, 2014 19:57:18

Sklonište je s predumišljajen demontirano i uklonjeno i to znaju dobro upućeni planinari iz grada Jablanice. Međutim, samovolja i diktat koji je nametnut u društvu "Vilinac" iznudili su uklanjanje tog izuzetno značajnog skloništa. Na kraju, dužnost i obaveza "Vilinca" je da posjetiocima planine osiguraju prinudni smještaj, ako bi bili izloženi uslovima koji vode u nesreću.


Posted by runolist 01 Apr, 2014 11:15:29

Polako, pomocni objekat ovo uopste nije bio kakav je opisan u tekstu, vec pomocni objekat dok se ne izgradi dom Vilinac. Posto je isti izgradjen oavj "pomocni" je vec bio u fazi propadanja i predvidjeno je praviti novi, moramo biti oprezni kada iznosimo ovakve stvari..

Posted by 3oka 01 Apr, 2014 10:56:44

:( . Vise mi se cini da je sklonoste protrcalo kroz dimnjak :(

Posted by Mrazovac 23 Mar, 2014 14:34:59

Nešto bi ipak tu trebalo skontat, zbog raje, da ko ne zijani...

Posted by purba 17 Mar, 2014 11:00:24

Kome se da ovo nositi nazad.... Što ti je volja....